Głównym celem projektu jest organizacja czternastotygodniowego stażu zawodowego do Włoch i Francji z zakresu hotelarstwa i gastronomi hotelarskiej prowadzącego do podniesienia kompetencji zawodowych zorientowanych na: 

  • zdobycie praktycznych umiejętności z zakresu funkcjonowania i organizacji pracy w nowoczesnej europejskiej restauracji,
  • zapoznanie się ze standardami obsługi klienta w UE i rozwój umiejętności interpersonalnych,
  • nabycie umiejętności adaptacyjnych ludzi do kultury i sztuki europejskiej,
  • nabycie umiejętności rozwiązywania problemów - w tym zarządzania swoimi środkami finansowymi i planowani czasu,
  • podwyższenie poziomu pewności siebie i poziom samooceny,
  • zwiększenie umiejętności pracy w zespole,
  • wyposażenie w umiejętności pozwalające na swobodne i pewne poruszanie się w przyszłości na rynku pracy i ich zastosowanie w Polsce,
  • projekt zakłada innowacyjne metody kształcenia zawodowego, szkolenie językowe, nadanie kształceniu wymiaru międzynarodowego,
  • szkolenie z zakresu zastosowania nowoczesnych technologii gastronomicznych, poznanie słownictwa fachowego z zakresu gastronomii,
  • zapoznanie się z nową kulturą i zwyczajami,
  • zmiana stereotypowych wyobrażeń o partnerach i o samym sobie,
  • zapobieganie ksenofobii, wyrównanie szans młodzieży z różnych środowisk,
  • po zakończeniu stażu uczestnicy otrzymują certyfikat ukończenia stażu oraz dokument europejski Europass-Mobilność wydany w dwóch językach.

Aby było można uzyskać wysoką jakość realizacji projektu organizowane są kursy przygotowujące uczestników do wyjazdu na staż, obejmujące przygotowanie językowo-kulturowo-pedagogiczne. Projekt realizowany przy wsparciu finansowym

Kontakt

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym :

Komisji Europejskiej
w ramach programu
"Uczenie się przez całe życie"